Etkili ve kullanışlı basın odası nasıl hazırlanır?

press_room Son yapılan medya araştırmaları, gazetecilerin daha az kaynakla daha çok iş yaptıklarını gösteriyor. Bu konuda iletişim uzmanlarının, gazetecilerin işlerini kolaylaştırmak için yapabileceği en basit şey, onların istedikleri bilgiye hızlıca ve etkili bir şekilde ulaşmalarına imkan tanıyan online bir basın odası oluşturmaktır.

Herhangi bir basın odasının dayandığı temeller oldukça basittir ki o da içeriğinizi erişilebilir, kolay paylaşılabilir ve kolay görüntülenebilir kılmaktır. Sayfalar, ana arama motorları tarafından doğrudan bulunabilir olmalı ve web sitenizin ana sayfasına linkler içermelidir. Yeni içerik girildiğinde, medyanın bu içeriğe kolayca ulaşabilmesini sağlamak için kategorize edilmiş RSS beslemelerine abonelik ve/veya e-posta aboneliği sağlamalısınız. İçeriğinizi kolay paylaşılabilir ve etiketlenebilir (bookmark) hale getirin. Her bir sayfa için eşsiz bir URL yaratın ve sosyal medya etiketleri ekleyin. Basın odanızı daha çekici hale getirmek için video ve fotoğraflar ekleyin.

Eğer bir gazeteci ihtiyacı olan bilgiye ulaşamıyorsa tüm gösterişli grafiklerinizin, logolarınızın ve web 2.0 araçlarınızın bir anlamı kalmayacaktır.

İşe hedeflediğiniz kitlenin detaylı ihtiyaç analizi ile başlayın. Web sitenizdeki haberler bölümüne kimlerin girebileceğini düşünün. Sadece medya mı? Yoksa tüketiciler, yatırımcılar ve/veya iş ortakları da bu sayfalara girebilir mi? Genel olarak gazetecilerden aldığınız bilgi taleplerinin zamanlaması hakkında düşünün ve tüm bu bilgi taleplerine karşı cevaplarınızın hazır olmasını sağlayın. Basın bülteni arşivinizi hazırlarken, hedef kitlenizin ne kadar geriye bakabileceğini göz önüne alın ve haberlerinizi kaç kategoride sınıflayacağınızı saptayın. Ayrıca birden fazla dil seçeneği sunup, sunmayacağınıza da karar vermelisiniz. Hedef kitlenizin tamamı Türkçe mi konuşuyor? Yoksa İngilizce gibi birden fazla dil seçeneği de sunmalı mısınız?

Online basın odanıza eklemeniz gereken bazı kullanışlı ögeler:

• Yüksek çözünürlüklü fotoğraflar
  • Yöneticilerinizin biyografileri
  • RSS beslemesi
  • E-bülten aboneliği
  • Kurumsal bilgiler
Birçok gazeteci işe arama motorlarında araştırma yaparak başlar, bu yüzden içeriğiniz arama motoru optimizasyonu (SEO) açısından  iyi düşünülmüş olmalıdır.

İçeriği saptadıktan sonra, bilgileri medyanın hızlı ve kolay bir şekilde alabilmesi için online basın odanızı biçimlendirin.  İçeriğiniz, medyanın bilgilerinize ulaşmak için kullanacağı anahtar kelimeleri içermelidir. Google Adwords gibi araçlar bu anahtar kelimeleri belirlemenizde size yardımcı olabilir. Sitenizin Google analytics raporlarını sürekli gözlemleyerek en çok hangi sayfaların ziyaret edildiğini ve en çok hangi anahtar kelimelerin kullanıldığını saptayın ve içeriğinizi buna göre güncelleyin. Anahtar kelimeleri aşırı derecede kullanmaktan kaçının. Aksi takdirde arama motorları içeriğinizi SPAM olarak işaretleyebilir. Bu konuda genel kanı içeriğinizin %1,5-3.0’nden fazla anahtar kelime kullanmamanız yönündedir.

Arama motoru algoritmalarında başlık etiketleri önemlidir, bu nedenle basın odanızı hazırlarken başlık etiketlerinde (title tags) zengin anahtar kelimeler kullanın. Ayrıca tanım (description) ve anahtar kelime (keyword) etiketleri gibi HTML meta verilerini de kullanın ve başlık etiketlerini haber başlıkları ile otomatik olarak doldurun. www.siteniz.com/abcxyz123 gibi varsayılan (default) bir URL kullanmak yerine anahtar kelimeleri ve/veya başlığı içeren URL’ler yaratın. Örneğin www.siteniz.com/anahtar_kelime_dostu_URL. Güvenilir sitelerden size verilen bağlantılar da (İnbound linkler) SEO açısından önemlidir, bu yüzden mümkün olduğunca başka sitelerden link almaya bakın. Bunu yapmanın en kolay yolu basın bülteni dağıtımı için özel hizmet veren Sirkethaberleri.com gibi siteleri kullanmaktır. Bu tarz siteler online basın odası oluşturmak için de kullanılabilir. Yine aynı şekilde SEO açısından önemli olan diğer bir nokta, içeriğinizin sık sık güncellenmesidir.

Gazetecilerin sık sık şikayet ettiği konulardan biri de basın odalarında iletişim yetkililerine hızla ve kolayca ulaşılamamasıdır.

Gerçekten de birçok sitede minimum beş tıklamadan sonra ancak iletişim yetkilisini bulabilirsiniz. Çoğunlukla bu siteler kullanıcıların siteye ana sayfadan gireceği düşünülerek dizayn edilmiştir oysa ki genelde kullanıcılar arama motorları sayesinde direk belirli bir sayfaya ulaşmaktadır ki bu da onların iletişim yetkilisine kolayca ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Gazetecilerin işini kolaylaştırmak için basın odanızdaki her sayfaya ilgili iletişim yetkilinizin bilgilerini koyun.

Basın odanıza yalnızca bu bölüme özel, arama imkanı tanıyan, arama fonksiyonunu eklemeyi düşünün. Özellikle de çok fazla bilgi içeren bir kurumsal web siteniz varsa. Büyük bir bilgisayar üreticisinin web sitesini ve bu site içerisindeki basın odasını düşünün. Ürün adıyla yapılan bir aramada dönen sonuçlar içerisinde hata raporları, tartışma forumları, teknik özellik sayfaları dahil yüzlerce link olacaktır ki bu da gazetecileri kendi konusundan uzaklaştırabilir.

Bir halkla ilişkiler uzmanı olarak her zaman en kötüsüne hazırlıklı olmalısınız. Ne zaman bir krizin patlak vereceğini ya da kriz anında nerede olacağınızı bilemezsiniz. Bu yüzden internet bağlantısı olan herhangi bir yerden basın odanızı güncelleyebilecek sistemi kurmalısınız. Kriz anında kolayca güncelleyebileceğiniz ve aktif hale getirebileceğiniz bir karanlık sayfa (dark page) oluşturun. Her detayı önceden kestiremeseniz bile ihtiyacınız olduğunda kullanabileceğiniz bir başlangıç noktanız olmalı. Sıklıkla gözden kaçan diğer önemli bir nokta, web site altyapınız, sunucunuzda meydana gelecek ani trafik artışlarını kaldırabilecek şekilde olmalıdır. Bu tip sorunları acil durum anında baskı üstünüzdeyken değil, kriz oluşmadan önce çözümlemiş olmalısınız.

Kaynak: PR Newswire

Similar Posts
6 Adımda firmanızı alıntı yapılan bir kaynağa dönüştürün
Kendi firmanız arka planda kalmışken rakiplerinizin nasıl ulusal günlük gazetelerde, canlı yayınlarda hatta yerel iş dergilerinde boy gösterebildiğini hiç düşündünüz...
Gazetecilikteki değişim halkla ilişkileri de değişmeye zorluyor
Toplu işten çıkarmalar ve değişen medya düzeni gazetelerde iş yapma biçimini değiştirdi; artık çok daha kısıtlı personelle ve çok daha kısıtlı bir...
Basından düzeltme nasıl istenir?
Yerel gazetede şirketinizle ilgili bir ön sayfa haberi yayınlatabilecek kadar şanslıydınız. Fakat CEO’nuzun ismi yanlış yazıldı ve bundan başka iki...

There are no comments yet, add one below.