Yerel gazetede şirketinizle ilgili bir ön sayfa haberi yayınlatabilecek kadar şanslıydınız. Fakat CEO’nuzun ismi yanlış yazıldı ve bundan başka iki tane de gözle görülür hata yapıldı.
Ne yapmalısınız?
Düzeltme yapmak isteyen çoğu insan düzeltmelerin basılmamasını isterler, onlara bunun sebebini sorduğunuzda şu cevabı alırsınız: “Çünkü hataya daha fazla dikkat çekmek istemiyoruz.”
Bu yanlış bir taktiktir. Her ne zaman bir hata olursa arayın ve düzeltme isteyin. Birçok halkla ilişkiler uzmanı buna katılmaz ve “cephanelerini gerçekten büyük savaşlar için saklamaları” gerektiğine inanır. Bunun tehlikeli olduğunu söyleyebiliriz. İşte nedenleri.
Basılı düzeltmeler genellikle gazete kütüphanesinde özgün haber yazısı ile birlikte dosyalanırlar. Farklı bir gazeteci birkaç ay sonra bu yanlış habere atıfta bulunursa, basılı düzeltmeyi göreceği için, bir yanlışlık olduğunu bilecek ve aynı hatayı tekrarlamayacaktır. Düzeltme talep etmenizin asıl sebebi aslında budur; insanların 2. sayfanın dibinde gömülü minik bir paragrafı okuma ihtimalleri değil.
Bir düzeltme talep etmeniz gerekirse, işe hikayeyi yazan muhabiri arayarak başlayın, ancak muhabire karşı sert bir üslupla konuşmaktan kesin olarak kaçının. Yanlışlığı açıklayın, ona doğru bilgileri verin, daha sonra muhabirden size yazdığı düzeltmeyi geri okumasını isteyin. Yanlış bir düzeltme istemezsiniz.
Muhabir düzeltme yapmayı reddederse, muhabirin bağlı olduğu yöneticisiyle görüşmek istediğinizi belirtin.
Eğer gerekirse, editöre göndereceğiniz şu şekilde bir e-posta ile konuyu takip edin:
“14 Haziran tarihinde yayımladığınız … konulu haber için teşekkür ederiz. Ancak, haberdeki iki noktayı açıklığa kavuşturma gereğini hissettik. Toplantımız aslında 13 Temmuz günü gerçekleşecek ve konuşmacının doğru ismi Elif Yılmaz olmalı. Teşekkürler…”
Yazdığınız e-postada yanlış olan unsurları asla tekrar etmeyin.
Daha sonra muhabirin haberde bahsetmediği başka bir noktayı şu şekilde ekleyebilirsiniz: “Ayrıca bu projeden elde edilecek tüm gelirin yeni bir okul yaptırmak amacıyla kullanılacağını da eklemek isteriz.” Başka bir deyişle, sadece düzeltme talep etmekten ziyade haberde yer almayan birkaç noktaya daha değinmeye çalışın. Daha sonra basılı düzeltmenin aynısını, yani haberin tam olarak görünmesini istediğiniz şeklini e-postanıza ilave edin ve bu şekilde görünmesi gerektiğini vurgulayın.
Daha kritik hatalar için cevap yazısı şeklinde bir yazı kaleme alıp yayınlanmasını talep edebilirsiniz. Yayının düzeltmeyi reddettiği ağır derecede kritik hatalar için avukatınızın kaleme aldığı bir yazı çözüm olabilir. Medya kuruluşları davalardan nefret ederler ve bunları önlemek için hemen hemen her şeyi yaparlar.
TV ve radyo için düzeltme talebinde bulunabilirsiniz, fakat dava konusu olabileceğini düşünmedikleri sürece çok az istasyon bunları yayınlar. Yine de düzeltme talebinde bulunmak sizin tercihinize kalmış bir durumdur.
Kaynak: The Publicity Hound
– See more at: http://www.prrehberi.com/basindan-duzeltme-nasil-istenir/#sthash.inJLelaQ.dpuf
There are no comments yet, add one below.